Minden és semmi. Talán nem meglepő ez az állítás Esztergom esetében, hiszen egy jobbos érzelmű városról van szó, viszont a fogalom pragmatikus háttere az utóbbi bő évtizedben jelentősen kiürült. Hogyan is jellemezhetjük az említett időszakot?

A jobboldal virágzása, majd tendálása; viszont a 2010-es önkormányzati választás elvesztése önmagában nem volt akkora vérveszteség a Fidesz helyi szervezetének, mint azt sokan még október elején gondoltuk. Inkább egyfajta töréspontként jellemezhető a polgármesteri poszt elvesztése, de semmiféleképpen nem jelölhetjük itt meg az esztergomi jobboldal hanyatlását. Minden megváltozott, közben pedig semmi sem változott igazán.

Generációm, akik a húszas éveiben járnak már (még?!) egy olyan légkörű városban nőttünk fel, amit látszólag a haladás, a fejlesztések dinamizmusa hatott át. Hátterében pedig egy fiatalos polgármester, Meggyes Tamás tevékenykedett. Nem is törődtünk a politikával, mert nem kellett, úgy tűnt, minden passzol. Majd valahogy 2004 körül kezdett foszlódni ez az idilli kép, mikor az élményfürdő építése elkezdődött, majd hallottunk az iskoláktól történt elvonásokról. Aztán jött a Szent István Gimnázium kálváriája; ekkor már az egyházat sem értettem, hogy miért erőlteti ennyire (természetesen a kártalanítás után jogosan) a gimnázium kiköltözését az épületből, amikor mindenki tisztában volt vele, hogy az önkormányzat nem tudja biztosítani az elhelyezést.

Jobboldali város erős keresztényi hagyományokkal, itt egy pofon. Bár sohasem értettem, hogy még a mai napig is miért gondolják sokan, ha valahol elmondom, hogy hova valósi vagyok, hogy ez egy mindenáron keresztény hely. Kurvára nincs így, ha áthatotta is valaha a várost az egyház közelsége, az a 2000-es évekre jócskán kifakult. Emlékszem még, amikor a Szent Anna templomba jártunk családommal vasárnaponként szentmisére; aztán 2002-ben jött a választás napja, ilyenkor szokás volt nálunk, hogy a templomi aktus után mennyünk szavazni, mert épp a templom mellet volt a szavazóhelység. A Kupola nevű templomi revü legvégén pedig volt egy idézet anno, már nem emlékszem pontosan a szövegre, de a vége valahogy úgy hangzott, hogy ne szavazz a kommunistákra. Persze, ezért jártam templomba tízévesen, és a legnagyobb bűn, hogy szerettem olvasni.

Valahogy ennyire szent az egyház Esztergomban, mi meg ezt mind elviseljük. Szóval kitartást feleim.

Megfontolandó, csak tájékoztatásul:

"Amellett, hogy a Fidesz vezetése jobbára tisztán lát a pályán (persze pont azt nem kötik a sokat hivatkozott emberek orrára, amit valóban látnak); a másod-, harmad-, negyedvonalban, a mamelukok seregében nem kevesen vannak, akik több értelemben is súlyos hiányosságokkal rendelkeznek, s akiknek egyetlen érdeme a párthűség. A Fidesz ma mindenhol ott van, képviselői, emberei mindenhol ott ülnek. Kérdezzenek meg egy random választót a helyi fideszes potentátokról. Fognak hallani történeteket. Nagy tisztelet a kivételeknek. De ahogy mondtam, nincs ebben semmi meglepő. A Fidesz sem jobb, sem rosszabb, mint az ország, amit 2010-ben átvett, és amit megpróbált átformálni. Csak a magyar valóság már előtte átformálta a Fideszt, amely jobboldalinak is csak megszokásból nevezi magát, konzervatívnak meg annyira sem." (Rajcsányi Gellért, mandiner.hu)